Flera nya restauranger och caféer har slagit upp dörrarna i stan. Och vinbars-trenden? Den verkar hålla i sig. Dessutom verkar bakfickan ha blivit en grej. Etablerade krogar öppnar mindre, mer avslappnade ställen med enklare menyer. Kanske ett sätt att locka nya kunder när folk väljer bort fine dining-alternativen i lågkonjunkturen? Oavett anledning, här är några roliga krognyheter att spana in i Göteborg!
Bar Human: Först ut är fine dining-krogen Human, som öppnar bakficka på Kastellgatan. “En modern, trevlig liten kvarterskrog med dryckesfokus” – så beskriver krögaren Martin Moses det nya stället, som öppnar 3 maj. Han vill absolut inte kalla det för vinbar.
Borgskogs: Borgskogs har flyttat runt en del med sina populära bullar, bröd och bakverk. Snart är de tillbaka i stan, den här gången med ett nytt café “med restaurangkänsla”. De kommer servera brödbaserad mat och desserter, bullar och mjukglass! Öppnar någon gång i vår på Nordenskiöldsgatan 18 i Linné.
Elio: Restaurangen Elio har nyss slagit upp dörrarna vid Kopparmärra. ”Här möter Sydeuropa Göteborg i mat, vin, stök och sol.” Familjen Orrmyr, krogveteranerna som bland annat driver Bord 27 och Natur, ligger bakom satsningen.
Focafoca: Tidigare i år öppnade Kravall, bröderna Ingbers “inte så seriösa” krog på Prinsgatan. I slutet av april öppnar de ännu ett ställe; Focafoca på Esperantoplatsen, som jag tror kommer att fokusera på mackor??
Gerd: Det populära kaffe- och mackstället på Linnégatan har tagit över grannlokalen. I samband med lokalbytet har man utökat menyn och serverar soppor och sallader, utöver de grillade mackorna. Det är även tal om alkoholtillstånd och dj:s på helgerna, enligt GP.
Omami: En asiastisk streetfood-kedja med restauranger i Borås, Varberg och Ulricehamn – och nu även i Göteborg! De har precis öppnat restaurangen på Viktor Rydbergsgatan, och snart öppnar de dessutom i Linné.
”Avsmakningsmenyer, som inte kostar skjortan”
Palmes pentry: En annan restaurang som blivit med bakficka är Folk på Järntorget. I mars öppnade de Palmes Pentry, systerkrogen med en lite mer påkostad meny och något äldre målgrupp. Lite tvärtemot den vanliga sortens bakficka alltså. Men någon ”fine-fine dining” verkar det väl inte riktigt vara tal om.
”Vi tänker avsmakningsmenyer, som inte kostar skjortan. Kortare sittningar på runt två timmar och inte för mycket pincetter – ja du fattar”, förklarar krögaren Lars ”Blenda-Lars” Olsson för GP.
Suber: Systrarna Guldbrandsen har öppnat den lilla vinbaren Suber, som ska kännas som en kvarterskrog. Här serveras bland annat moules frites, kroppkaka och eldad kräfta.
Har du hunnit testa någon av restaurangerna än?
Hur är det med mysiga fik i stan? Skulle gärna se att du gör en inventering. 👍